Kiedy temperatura spada i skracają się godziny dzienne, nasze ciała przechodzą na autopilota, aby pomóc nam zachować bezpieczeństwo i ciepło do powrotu wiosny. W tym celu Twoje ciało zaczyna produkować więcej hormonu zwanego kortyzolem. Ma on za zadanie pomóc w utrzymaniu czujności i gotowości do działania podczas długich zimowych nocy - zasadniczo przywracając organizm do trybu "walcz lub uciekaj". Kortyzol pełni również inne funkcje w organizmie człowieka, takie jak regulacja metabolizmu i produkcja białek. W wyniku tych regulacji wiele osób zauważa, że ich apetyt zmienia się po nadejściu zimowych miesięcy. Nic dziwnego, że jest to czas, kiedy wiele osób przejada się lub oddaje się niezdrowym nawykom, ponieważ są one bardziej podatne na zachcianki związane z pokarmami o wysokiej zawartości węglowodanów, takimi jak makaron, ziemniaki i chleb - wszystkie te produkty są bogate w węglowodany. Ale zachowanie zdrowia w chłodniejszych miesiącach nie musi być wyzwaniem, jeśli zastosujesz się do poniższych siedmiu wskazówek.
Jedz więcej białka
W miesiącach zimowych wiele osób spożywa więcej węglowodanów, aby je rozgrzać, ale może to również spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. W rezultacie Twój organizm używa insuliny, aby kontrolować ten poziom, co powoduje, że wiele osób przybiera na wadze w wyniku tej sezonowej zmiany. Aby temu zapobiec, należy spożywać więcej pokarmów bogatych w białko - takich jak ryby, jajka, kurczak i orzechy. Białko pomaga utrzymać zrównoważony poziom cukru we krwi, co oznacza, że możesz uniknąć przybierania na wadze w wyniku jedzenia węglowodanów skrobiowych. Białko ma również wiele zalet zdrowotnych, w tym przyspiesza metabolizm i pomaga budować silne mięśnie. Istnieje również kilka innych ważnych witamin i minerałów, które bogate w białko pokarmy pomogą Ci zachować zdrowie w miesiącach zimowych. Należą do nich żelazo, wapń, cynk i witaminy z grupy B, więc staraj się włączyć więcej tych pokarmów do swojej diety, gdy temperatura spada.
Zdobądź wystarczającą ilość witaminy D
Twoje ciało nie może produkować własnej witaminy D, więc musisz uzyskać około 10 minut światła słonecznego na dłoniach, ramionach lub twarzy bez filtra przeciwsłonecznego (lub filtra przeciwsłonecznego, który blokuje promienie UV) dziennie, aby uzyskać witaminę D, której potrzebujesz, aby zachować zdrowie. Witamina D jest niezbędną witaminą, która utrzymuje zdrowe kości, ale jest również związana z wieloma innymi aspektami zdrowia. Badania pokazują, że spożywanie wystarczającej ilości witaminy D może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego, a także zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka i cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz zachować zdrowie w miesiącach zimowych, musisz upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość witaminy D z diety i/lub suplementu. Witamina D występuje powszechnie w takich produktach jak ser, jaja, ryby i wzbogacone płatki śniadaniowe. Jednak podczas chłodniejszych miesięcy wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tej niezbędnej witaminy, dlatego zaleca się przyjmowanie suplementu witaminy D.
- Admin